Wie is Lady Gaga?

De maatschappij
Lady Gaga met een hele gekke bril op

Superster Lady Gaga. Iedereen kent wel één liedje van haar. Maar wie schuilt er achter die artiestennaam, achter al die grote jurken en achter de dikke lagen make-up?

Haar echte naam

Lady Gaga heeft maar liefst drie échte namen: Stefani Joanne Angelina. Haar achternaam is Germanotta. Ze werd geboren op 28 maart 1986, en is nu dus 26 jaar oud. Cynthia en Joseph Germanotta, haar ouders, zijn van oorsprong Italiaans, maar verhuisden naar New York. Daar werd Joseph een internetondernemer, en probeerde op deze manier geld te verdienen om zijn gezin het beste te kunnen geven. Dat is goed gelukt, want Stefani kon op haar vierde jaar al op pianoles.

Carrière

Heel langzaam veranderde Stefani in een echte Lady Gaga. Toen ze dertien jaar was, gaf ze al haar eerste grote optreden. Op haar twintigste, in 2006, kon ze beginnen bij een grote platenmaatschappij in Amerika. Daar begon ze als schrijfster van liedjes voor andere artiesten. Zo schreef ze bijvoorbeeld nummers voor de Pussycatdolls en Britney Spears.

Toch vond ze het in 2008 tijd om aan een eigen carrière te beginnen. Al heel snel groeide ze uit tot een van de allergrootste sterren ter wereld. Van haar eerste album stonden er wel vier nummers een hele lange tijd op de eerste plaats in de hitlijsten: Pokerface, Paparazzi, Love Game en Just Dance. En niet alleen met haar liedjes staat ze vaak op de eerste plaats. Op Twitter heeft ze de meeste volgers ter wereld: meer dan tien miljoen. Zoek maar eens op ladygaga op Twitter. Dan zul je zien: iedere paar seconden komen er van over de hele wereld tweets online die over Lady Gaga gaan.

Voorbeeld

Lady Gaga probeert een voorbeeld te zijn voor iedereen die zich onzeker voelt. Ze is namelijk zelf gepest vroeger, en dus vindt ze het heel belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Door haar bijzondere jurken en aparte kledingstijl probeert ze iedereen te laten zien dat anders zijn helemaal niet erg is. Om ervoor te zorgen dat haar fans weten dat ze betrokken is bij hoe ze zich voelen, noemt ze zichzelf 'mother monster' (moeder monster).  Haar fans noemt ze 'little monsters' (haar monster kindjes).

Wil jij ook beroemd worden? Lees hoe dat moet!
Benieuwd hoe een videoclip gemaakt wordt? Bekijk dit filmpje!