Wat betekent het als je hoogbegaafd bent?

De maatschappij
Een slim idee

Hoogbegaafd zijn betekent dat je hersenen bijzonder goed werken. Voor een deel kun je dat van je ouders erven (net als blond of donker haar) en voor een deel is het afhankelijk van je opvoeding. Als je op jonge leeftijd veel gestimuleerd werd om nieuwe dingen te leren en zelf uit te proberen dan helpt dat ook. Dat is dus hoe je eraan komt, maar wat gebeurt er in je hersens, dat maakt dat je hoogbegaafd bent?

Denkprocessen

Dat is best moeilijk uit te zoeken. Er is laatst een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat bij hoogbegaafden de denkprocessen sneller gaan. Dat is te zien als je een scan maakt van de hersenen, terwijl je met een moeilijke vraag bezig bent. Bij een hoogbegaafde flitst het dan sneller heen en weer in je hoofd dan bij andere mensen. Als je hoogbegaafd bent, wil dat nog niet zeggen dat je overal de beste in bent. Sommigen zijn goed in taal, anderen in rekenen of in dingen bedenken.

Multitasken

Veel hoogbegaafden kunnen ook meerdere dingen tegelijk, maar soms denken ze zo snel dat ze stapjes overslaan in het praten en anderen ze niet meer kunnen volgen. Als je hoogbegaafd bent, snap je dan vaak weer niet waarom de ander jou niet snapt! Toch is het meestal wel leuk om hoogbegaafd te zijn en het is niet iets waar je mee gepest hoeft te worden, anderen worden toch ook niet gepest omdat ze blond of donker haar hebben? Wil je meer weten over hoogbegaafd zijn, kijk dan op www.mensa.nl