Alles wat je moet weten over de islam

Cultuur
De bovenkant van een moskee met het symbool van de islam erop

Het christendom is de grootste religie ter wereld. De islam staat op nummer twee en groeit hard. Daarom zet Willem Wever op een rijtje wat je allemaal moet weten over dit geloof.

Symbool

Elke religie heeft wel een symbool. Dat is handig, want op een vlag, shirt of spandoek is een symbool makkelijk te herkennen. Maar wat is het symbool van de islam?

Mekka

Moslims kunnen thuis bidden, maar ze kunnen ook naar de moskee. Wat ze ook doen, ze bidden altijd richting Mekka. Waarom doen ze dat?

Andere jaren

Niet alleen hebben moslims een ander geloof dan christenen en joden, ze hebben ook een andere jaartelling. In welk jaar leven zij volgens de Koran en waarom tellen zij de jaren anders?

(On)bekende termen

De woorden uit de islam komen je vast bekend voor. Imam, ramadan, halal, haram… Wat betekenen deze termen precies?

Hoofddoek

Sommige islamitische meisjes en vrouwen dragen een hoofddoek. Waar komt deze traditie vandaan, en waarom draagt niet iedereen er een? En hoe maak je een pasfoto met een hoofddoek?

Besnijden

Sommige jongens die moslim zijn, zijn besneden. Waar komt deze traditie van de islam vandaan?

De band met dieren

Moslims gaan vaak anders om met dieren dan christenen of ongelovigen. Ze eten bijvoorbeeld geen varken en nemen nooit een hond als huisdier.

Boerka of nikab

Sommige moslimvrouwen dragen een boerka of nikab. Deze kleding bedekt je gezicht. Bij de ene zie je zelfs de ogen van de vrouw niet, bij de andere wel. Tegenwoordig is het verboden om op bepaalde plekken een boerka of nikab te dragen. Dit noemen we het boerkaverbod. Maar waarom is dit verboden, en wie zijn er voor of tegen dit verbod?

Weinig middelbare scholen

Er bestaan best wat islamitische basisscholen, maar er zijn maar heel weinig islamitische middelbare scholen. Terwijl er wel veel openbare en christelijke scholen zijn. Dat heeft alles met de regels te maken.