Wie heeft de nietmachine uitgevonden?

Wie heeft de nietmachine uitgevonden?

In de kranten zitten nietjes, toetsen op school worden bij elkaar gehouden met nietjes, jouw werkstuk hangt aan elkaar door nietjes... Nietjes worden veel gebruikt, en zijn natuurlijk heel handig om papier aan elkaar vast te maken. Maar het apparaatje dat jij nu gebruikt om te nieten heeft een lange geschiedenis. Voor het apparaat zo handig was om te gebruiken als dat het nu is, moesten er heel veel veranderingen worden aangebracht.

 

'Pin-in-papier' machine

De Amerikaan Samuel Slocum, geboren in 1792, vroeg voor het eerst patent aan op de nietmachine in 1841. Nou ja… Hij noemde de nietmachine niet meteen nietmachine. De naam die hij gaf aan het apparaat was wel een hele letterlijke: ‘machine for sticking pins into paper’, wat in het Nederlands betekent: ‘machine om pin in papier te drukken’. Doordat hij patent - dat betekent dat je de eerste uitvinder bent van een idee - aanvroeg ging hij de geschiedenis in als de eerste uitvinder van iets dat op een nietmachine lijkt.

 

 

Minder zwaar

Deze manier van ‘nieten’ was alleen heel zwaar. Je moest sterk zijn om een pin in het papier te drukken. Ook kon je maar weinig papier aan elkaar binden en je moest na iedere actie een nieuw nietje in het apparaat stoppen. Daarom bedacht George W.McGill, ook een Amerikaan, de ‘stapler’. Stapler is Amerikaans voor nietmachine. Zijn ‘Single Stroke Staple Press’ bestond uit een deel dat gaatjes in het papier maakte, en een deel dat vervolgens een nietje met een T-vorm met een hamer in het papier slaat.

 

 

Eén nietje tegelijk

Dit apparaat werkte ook niet heel makkelijk. Het apparaat was sloom, en ook deze moest na iedere actie weer geladen worden. Charles Gould was de eerste die een nietje uitvond dat lijkt op het nietje dat wij nu gebruiken. Hij bedacht een apparaat dat een stukje ijzerdraad afknipte, omvouwde tot het de vorm had van een U, en in het papier drukte.  Maar nog steeds kon dit apparaat niet worden gevuld met meerdere nietjes.

 

 

De eerste echte nietmachine

In 1905 worden de eerste nietmachines uitgevonden die wel kunnen worden gevuld met meerdere nietjes. Eindelijk! Na 64 jaar konden er meerdere bundels worden geniet zonder dat er steeds gestopt moest worden. De jaren daarna werd de nietmachine steeds meer gebruikt op kantoren. Er werd voor gezorgd dat de nietmachine steeds kleiner werd en dat hij compacter werd. Dat betekent dat je hem makkelijker kunt gebruiken.

 

Sinds 1930 zijn er geen grote veranderingen meer geweest en is de nietmachine zoals hij nu is!

Wist je dat…

  • De eerste nietmachine in Europa van de Franse koning Lodewijk de Vijftiende was?
  •  De nietmachine zoals hij nu is bestaat uit een klein hamertje, een veer en de voet? De hamer drukt het nietje omlaag, de veer zorgt dat de nietjes opschuiven en de voet zorgt dat het nietje buigt.

Rate this article

  • love 18% love
  • lol 27% lol
  • omg 27% omg
  • pff 27% pff
site-footer-logo