Wie heeft de nietmachine uitgevonden?
De Amerikaan Samuel Slocum, geboren in 1792, was de eerste man die de nietmachine uitvond. Nietjes worden veel gebruikt, en zijn natuurlijk heel handig om papier aan elkaar vast te maken. Maar het apparaatje dat jij nu gebruikt om te nieten heeft een lange geschiedenis. Voordat het apparaat zo handig was om te gebruiken zoals dat het nu is, moesten er heel veel veranderingen worden aangebracht.
'Pin-in-papier' machine
De Amerikaan Samuel Slocum, geboren in 1792, vroeg voor het eerst patent aan op de nietmachine in 1841. Nou ja… Hij noemde de nietmachine niet meteen nietmachine. De naam die hij gaf aan het apparaat was wel een hele letterlijke: ‘machine for sticking pins into paper’, wat in het Nederlands betekent: ‘machine om pin in papier te drukken’. Doordat hij patent - dat betekent dat je de eerste uitvinder bent van een idee - aanvroeg ging hij de geschiedenis in als de eerste uitvinder van iets dat op een nietmachine lijkt.
Minder zwaar
Deze manier van ‘nieten’ was alleen heel zwaar. Je moest sterk zijn om een pin in het papier te drukken. Ook kon je maar weinig papier aan elkaar binden en je moest na iedere actie een nieuw nietje in het apparaat stoppen. Daarom bedacht George W.McGill, ook een Amerikaan, de ‘stapler’. Stapler is Amerikaans voor nietmachine. Zijn ‘Single Stroke Staple Press’ bestond uit een deel dat gaatjes in het papier maakte, en een deel dat vervolgens een nietje met een T-vorm met een hamer in het papier slaat.
Eén nietje tegelijk
Dit apparaat werkte ook niet heel makkelijk. Het apparaat was sloom, en ook deze moest na iedere actie weer geladen worden. Charles Gould was de eerste die een nietje uitvond dat lijkt op het nietje dat wij nu gebruiken. Hij bedacht een apparaat dat een stukje ijzerdraad afknipte, omvouwde tot het de vorm had van een U, en in het papier drukte. Maar nog steeds kon dit apparaat niet worden gevuld met meerdere nietjes.
De eerste echte nietmachine
In 1905 worden de eerste nietmachines uitgevonden die wel kunnen worden gevuld met meerdere nietjes. Eindelijk! Na 64 jaar konden er meerdere bundels worden geniet zonder dat er steeds gestopt moest worden. De jaren daarna werd de nietmachine steeds meer gebruikt op kantoren. Er werd voor gezorgd dat de nietmachine steeds kleiner werd en dat hij compacter werd. Dat betekent dat je hem makkelijker kunt gebruiken.
Sinds 1930 zijn er geen grote veranderingen meer geweest en is de nietmachine zoals hij nu is!