Wat was het eerste tv programma van Nederland?

Wetenschap & Techniek

De eerste televisie-uitzending was een test-uitzending van Philips. Dit was op 18 maart 1948. De omroepster was Bep Schaefer. Philips maakte tussen 1948 en 1951 ruim 250 experimentele televisieuitzendingen. Ze werden ontvangen door enkele honderden toestellen die in Eindhoven stonden opgesteld. Die stonden vooral bij mensen die bij Philips werkten.

De eerste (zwart/wit) televisie-uitzending was op 2 oktober 1951 om kwart over acht vanuit de NTS-studio in Bussum. De serie heette 'de Toverspiegel'. Dit was een dramaserie die anderhalf uur duurde. De serie ging over het verleden, heden en de toekomst van de communicatie. Het programma werd geopend door de Staatssecretaris van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen dhr. J. Cals. Hij was niet blij met de komst van de televisie en zei: “de televisie is een tyran die de geest kan doden”. De eerste televisie avond werd bekeken op slechts 500 televisietoestellen. Mensen die geen televisietoestel hadden volgden het programma in de etalages van radiohandelaren en in café-zaaltjes.

Drie jaar later hadden 250.000 mensen een televisietoestel in huis. Het eerste miljoen werd in 1961 bereikt. Tegenwoordig kunnen de meeste Nederlandse televisiezenders ook zelfs online bekeken worden.