Waarom moet een strijkijzer warm zijn om te strijken en niet koud?
Een strijkijzer wordt gebruikt om textiel door middel van warmte en stoom glad te strijken.
Strijken is gezond!
Strijken maakt kleren niet alleen mooi, het is ook nog gezond! Door de warmte worden bacteriën namelijk gedood. Dat is vooral handig bij dingen als handdoeken en theedoeken, omdat die met bijvoorbeeld eten en je lichaam in aanraking komen. Het woord strijkijzer verwijst naar de eerste strijkbouten, die van ijzer gemaakt waren. Die werden op een kachel heet gemaakt en moesten hun warmte zo lang mogelijk vasthouden. Later werd het elektrische strijkijzer uitgevonden, waarin de warmte met een gloeidraad wordt opgewekt.
Moleculen
De stof van kleding wordt met elkaar verbonden door moleculen. Strijken zorgt ervoor dat de verbindingen tussen de vezels worden los gemaakt. Als de moleculen heet zijn, worden de vezels uitgerekt door het gewicht van het strijkijzer. Je kunt het zien als een soort springveer: als je die uitrekt, houd je een lange rechte staaf over. Het verschil met textiel is alleen dat de moleculen, nadat ze afgekoeld zijn, hun rechte vorm behouden. Een gekreukeld overhemd ziet er dan dus weer supernetjes uit! Het allereerste strijkijzer komt uit de Ming-dynastie en werd in 1832 opgegraven in Mesopotamië. Heel lang dacht men dat het een soort porseleinen vaasje was. Pas in 1913 herkende een huisvrouw op de Parijse academie het voorwerp en werd duidelijk dat het een strijkijzer was!