Waarom krijg je bubbels als het water kookt?
Water bestaat uit kleine deeltjes genaamd moleculen. Als water gaat koken wordt water in plaats van een vloeistof een gas. In een gas zitten de moleculen verder van elkaar af dan in een vloeistof. Daarom is een gas ook lichter dan een vloeistof er zitten minder moleculen in.
Bekijk ook: Waarom moet je huilen van uien snijden?
Groepje moleculen
Als het water gaat koken willen de moleculen verder van elkaar af gaan zitten. Daar is in de vloeistof weinig ruimte voor, dus ze willen naar boven de pan uit. Alleen lukt het zo’n molecuul moeilijk om zich er doorheen te dringen, ze vormen dus eerst een groepje gasmoleculen en gaan dan met zijn allen naar boven. Dat noemen we een belletje. Omdat de pan van onderaf verhit wordt ontstaan daar ook de meeste belletjes.
Bron: www.scheikundejuf.nl
Weet jij ook...
Waarom rauw vlees gevaarlijk is?
Wat koosjer eten is?