Waarom is rauw vlees gevaarlijk?

Eten en drinken
vlees

Beestjes

Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen. Of je kunt zelfs gaan overgeven.

Niet af te wassen

Je kunt deze bacteriën er niet af wassen. Alleen wanneer je vlees verhit gaan ze dood. Het grootste deel blijft lekker zitten. Vlees kun je dus maar beter in een pan braden. De bacteriën op dit stukje vlees kunnen jou in ieder geval niet meer ziek maken.

Rauw

Als je vlees uit een stuk hebt, zoals biefstuk, dan kun je dit wel van binnen (een beetje) rauw laten. De bacteriën zitten namelijk niet, of nauwelijks, binnen in het vlees.

Stinken

Veilig eten is belangrijk. Veilig eten houdt in dat je geen dingen eet die niet meer goed zijn. Soms stinkt eten of ziet het er rot uit. Dan eet je het natuurlijk niet. Maar je kunt niet altijd zien of het eten bedorven is! Veilig eten betekent ook dat je geen vieze handen hebt als je mee helpt met koken. En dat de keuken goed schoon is.

Ziek

Als je slordig omgaat met eten, kunnen er meer ziekmakende bacteriën op komen. Op die manier loop je grote kans ziek te worden. Meer weten over eten? Kijk op www.lekkerbelangrijk.nl!

Check ook deze vleesweetjes:

Hoeveel mensen kunnen er van een koe eten?

Wat zit er in een frikandel?

Hoe komt een blinde vink aan zijn naam?