Naar vraag & antwoord

Waarom hebben sterren niet de vorm van een ster? Wetenschap & Techniek

Bekijk antwoord
Waarom hebben sterren niet de vorm van een ster?

Nicole Stevens stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Straling
Een ster is een hemellichaam gevormd uit gas waar licht of een andere straling uit komt. Daarom kunnen wij sterren 'zien'. Maar als je naar foto's kijkt van sterren, dan blijkt dat ze rond zijn en helemaal niet vijf punten hebben zoals wanneer we ze tekeken.

Tekenen
Toch worden sterren al duizenden jaren zo getekend. We weten niet precies waarom dit zo is. Maar er zijn twee theorie├źn die waarschijnlijk heel dicht in de buurt van het echte verhaal komen.

Trillende lucht
Theorie 1. Als je 's nachts naar de sterren kijkt, dan zie je dat ze lijken te 'twinkelen'. Dat komt doordat het licht niet in een keer onze ogen bereikt maar door de trillende lucht wordt afgebogen. Toen mensen duizenden jaren geleden sterren ging tekenen, wisten ze niet dat een ster eigenlijk rond is. Ze hadden toen natuurlijk geen telescopen. Net zoals je een zon tekent met zonnestralen (terwijl een zon eigenlijk een brandende bal is) zo probeerden zij de twinkelende sterren te tekenen door er van die pieken aan te maken.

Ogen dichtknijpen
Theorie 2. Als je je ogen dichtknijpt en naar een ster kijkt, dan zie je dat het lijkt of de ster er echt uitziet zoals jij die tekent. Daarom zouden mensen gedacht kunnen hebben dat dat de eigenlijke vorm van een ster was.

Nicole Stevens stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!