Waarom hebben sterren niet de vorm van een ster?

Wetenschap & Techniek
ster tekenen

Straling

Een ster is een hemellichaam gevormd uit gas waar licht of een andere straling uit komt. Door die straling kunnen wij sterren 'zien' in de lucht. Als je naar foto's kijkt van sterren, dan blijkt ineens dat ze rond zijn en helemaal niet vijf punten hebben zoals wanneer we ze tekeken. Waarom tekenen we dan wel sterren in de vorm van een ster?

Tekenen

Sterren worden al duizenden jaren getekend met meerdere hoeken. We weten niet precies waarom dit zo is. Toch zijn er twee theorieën die waarschijnlijk heel dicht in de buurt van het echte verhaal komen.

Theorie 1: trillende lucht 

Als je 's nachts naar de sterren kijkt, dan zie je dat ze lijken te 'twinkelen'. Dat komt doordat het licht niet in een keer onze ogen bereikt maar door de trillende lucht wordt afgebogen. Toen mensen duizenden jaren geleden sterren ging tekenen, wisten ze dit niet. Daardoor wisten ze ook niet dat een ster eigenlijk rond is. Ze hadden toen natuurlijk geen telescopen en ook geen fotocamera's. Net zoals je een zon tekent met zonnestralen (terwijl een zon eigenlijk een brandende bal is) zo probeerden zij de twinkelende sterren te tekenen door er van die pieken aan te maken.

Theorie 2: ogen dichtknijpen

Als je je ogen dichtknijpt en naar een ster kijkt, dan zie je dat het lijkt of de ster er echt uitziet zoals jij die tekent. Het licht breekt zich dan wel af in pieken. Daardoor zouden mensen gedacht kunnen hebben dat dat de eigenlijke vorm van een ster was, waardoor ze de ster zo gingen tekenen.