Waar blijft het kaarsvet als een kaars opbrandt?
Een kaars is een meestal een gekleurde staaf van een vaste, vetachtige stof als bijenwas of parrafine. Door het midden loopt een katoenen koord, de pit. Als je het uiteinde van de pit (de lont) aansteekt, verbrandt deze. Door de warmte van de vlam smelt het vet vlakbij de pit: er ontstaat een kuiltje met daarin gesmolten kaarsvet. Dit vet stijgt in de pit omhoog en wordt dicht in de buurt van de vlam zo heet, dat het overgaat in damp. Door verdamping wordt het kaarsvet gasvormig en verbrandt uiteindelijk door de warmte en het licht. Kaarsvet lost eigenlijk dus gewoon op in de lucht.
Wist je dat...
Vroeger kaarsen regelmatig als klok werden gebruikt? Er waren 12-uurskaarsen en 24-uurskaarsen verkrijgbaar met horizontale ringen die de uren aangaven.
We het in één keer moeten uitblazen van kaarsjes op de verjaardagstaart, hebben afgekeken van een Griekse traditie? Voor Artemis, godin van de maan en de jacht, werden speciale taarten gebakken in de vorm van de maan. Als de kaarsen op deze taart in één keer werden uitgeblazen zou Artemis goed gestemd worden.