Hoeveel treinen heeft NS?

Hoeveel treinen heeft NS?

Per dag maakt de NS, dat is kort voor de Nederlandse Spoorwegen, gemiddeld tussen 4000 en 4500 treinritten om alle passagiers naar hun bestemmingen te brengen. Dit zijn dan alleen de treinen van NS. Er rijden óók nog treinen rond van goederenvervoerders en andere passagiersberijven.

Rijtuigen, bakken en locomotieven

Hoeveel treinen het precies zijn is niet zo simpel te beantwoorden. Ze rekenen bij de NS in rijtuigen, bakken en locomotieven. Een rijtuig is een gedeelte van een trein waar mensen kunnen zitten, maar die niet met een motor wordt aangedreven. Bakken zijn een soort rijtuigen, maar dan met motor. Een locomotief wordt gebruikt voor het aandrijven van treinen. Hierin zit alleen de motor met een machinist om de trein te besturen. In de locomotief zitten geen passagiers. Een treinstel bestaat uit 2,3,4 of 6 bakken.

Soorten

De NS heeft ook verschillende materieelsoorten die in verschillende samenstellingen rijden. Zo heeft de NS ongeveer 488 rijtuigen, 2286 bakken en 84 locomotieven.

Voor de echte trein-fanaten zijn hier nog wat meer cijfers, over de verschillende onderdelen. De bakken zijn onderverdeeld in:

87 ICM's (intercitymaterieel of koplopers) 3-wagenstel en 50 ICM's 4- wagenstel.
70 IRM's(nieuwste dubbeldekkers) 6-wagenstel en 47 IRM's 4-wagenstel.
75 DDAR'en (dubbeldek aglo-regio) 4-wagenstel (met motorbak óf met locomotief).
172 mat'64 2-wagenstel en 29 mat'64 4-wagenstel.
60 SGM (sprinters) 3-wagenstel en 30 SGM 2-wagenstel.
39 DM'90 (dieseltrein) 2-wagenstel.

Challenges