Hoe ontstaan eilanden?

De aarde
Eiland in de zee

Zo ontstaan eilanden

Eilanden ontstaan door het uitelkaarschuiven van twee aardplaten onder de zee. Door het schuiven van de aardplaten komt er magma vrij. Als er zoveel magma omhoog geperst wordt dat het boven de zeespiegel uitkomt heb je een eiland.

 

Van magma naar eiland

Diep in de aarde zit magma (gesmolten steen). Magma wordt aan de binnenkant gehouden door de aardkorst, maar de aardkorst is niet één geheel. De aardkorst bestaat uit losse platen die als een puzzel in elkaar passen. En de platen liggen niet stil, ze bewegen 5 centimeter per jaar. Als de aardplaten die onder water zitten uit elkaar gaan komt er langzaam magma naar boven. Doordat het water koud is stolt het magma en wordt het steen. Als er zoveel magma omhoog geperst wordt dat het boven de zeespiegel uitkomt heb je een eiland.

 

De geboorte van een eiland

In 1963 zagen IJslandse vissers voor hun neus een eiland geboren worden. Eerst zagen ze dat er stoom uit het water spoot, en daarna zagen ze de magma. De magma werd een eiland waar snel vogels op af kwamen en nu ook bomen en planten op groeien. Onder de Atlantische Oceaan liggen ook twee platen die langzaam uit elkaar schuiven. Alleen is daar nog niet genoeg magma bij vrijgekomen voor een eiland. Op de plek van de scheur zit een onderwater-berg. Een berg, maar dan onder water.