Hoe wordt een wc gemaakt?

Wetenschap & Techniek
wcpot van bovenaf

Porselein

Voor een toilet heb je twee dingen nodig: een toiletpot en een stortbak. Veel toiletpotten worden van porselein gemaakt, in een aardewerkfabriek. Een stortbak is ook van porselein, of van plastic. De stortbak hangt boven de wc-pot en is gevuld met water. De pot en de stortbak worden door een pijpje verbonden. Als je naar het toilet gaat, spoel je door als je klaar bent.

Stortbak

De stortbak laat al het water in de pot lopen en spoelt deze schoon. De stortbak is aan de bovenkant verbonden met de waterleiding. Als hij aan de onderkant leegloopt, wordt hij van boven vanzelf weer gevuld. De vlotter zorgt ervoor dat de bak niet overstroomt. Dat is een balletje in de stortbak, die op het water drijft. Als de bak vol is, ligt de vlotter voor het gat waardoor het water binnenkomt. Als het water vanuit de bak in de toiletpot stroomt, komt het balletje op de bodem te liggen.

Water

Het gat voor de waterleiding komt vrij. Het water stroomt de bak in. De vlotter blijft bovenop het water liggen. Hij stijgt dus mee met het water. Als de bak vol is, ligt de vlotter weer voor het gat. Het water kan niet meer naar binnen! Het doorgespoelde water in de toiletpot kan niet meer terug omhoog. Dat komt door de 'zwanenhals'. Dat is een buis met een bocht erin. Er zit altijd een beetje lucht in de zwanenhals. De bocht en het lucht houden het water tegen. En gelukkig ook de nare geurtjes die uit het riool komen, waar je wc op aangesloten is!