Hoe wordt een kerstbal gemaakt met de beschilderingen erop ? Allemaal handwerk ?

Wetenschap & Techniek
kerstbal

Kerstballen worden gemaakt van glas. Verhit glas wordt tot een kerstbal geblazen en daarna laten ze het afkoelen. Beschilderen kan aan de binnenkant en aan de buitenkant. Dit wordt gewoon gedaan met verf en penselen. Aan de binnenkant is het mooier, dan beschadigt het minder.

Kerstballen worden gemaakt van glas. Als je glas verhit wordt het namelijk zacht en kan je het vervormen. Het glas wordt verhit door glasblazers en door met een buisje in het glas te blazen ontstaat er een luchtbel in het glas. Als je deze groot genoeg blaast ontstaat er een kerstbal. Als je de glazen kerstbal af laat koelen wordt hij hard. Daarna doen ze een kleurvloeistof in de kerstbal die aan de binnenkant voor de kleur van de kerstbal zorgt. Op de plek waar eerst het buisje zat om de kerstbal op te blazen, maken ze een dopje vast met een hangertje. Daar kan je dan je kerstbal aan ophangen!

Als je een beschildering op je kerstbal wilt, dan kan je dit op twee manieren doen. Of je schildert het op de buitenkant, of aan de binnenkant. Aan de binnenkant is een stuk moeilijker maar wel veel mooier. Zo kan de verf namelijk niet beschadigen. Dit wordt gewoon met verf en penselen gedaan. Kerstballen met glitters bestaan ook! Dan maken ze met lijm een figuurtje op de kerstbal, zodat de glitters daar blijven plakken.