Waar komt de Kerstman vandaan?

Geschiedenis
Een kerstpop en een kerstman als knuffeldier

Met Kerstmis herdenken we de geboorte van Jezus. Het kerstverhaal over Jozef, Maria en het kindje Jezus speelt daarom een belangrijke rol met Kerst. Veel mensen gaan met Kerstmis naar de kerk, en onder kerstbomen staat een kerststalletje. Toch zien we met Kerst ook veel de Kerstman. De Kerstman is ontstaan door Sint Nicolaas. Lees snel verder!

Waar komt de Kerstman vandaan?

Met zijn arreslee en rendieren brengt hij tijdens de kerstdagen cadeautjes rond. Vooral in Amerika is de Kerstman heel erg beroemd. De Kerstman is eigenlijk helemaal niet Amerikaans. Wist jij dat de Kerstman eigenlijk uit Nederland komt?

Nederlanders

Rond 1600 gingen er Nederlanders in Amerika wonen. Thuis vierden zij in december Sinterklaas. In Amerika vertelden deze Nederlanders het verhaal over Sinterklaas door aan de Amerikanen. Zo ontstond ook in Amerika een soort Sinterklaasfeest.

St. A. Claus

Onder invloed van andere culturen veranderde deze Amerikaanse Sint Nicolaas wel steeds een beetje. Er kwamen rendieren, een arrenslee en elfjes bij. Ook werd hij (in 1773 voor het eerst) St. A Claus (St. er Klaas) genoemd. Later werd dit Santa Claus, de Amerikaanse naam voor de Kerstman. De datum van het Amerikaanse Sinterklaasfeest verschoof naar eind december. Zo kwam het feest samen te vallen met het Kerstfeest.

Coco Cola

De Kerstman werd pas echt bij veel Amerikanen bekend door het bedrijf Coca Cola. In 1931 tekende een Amerikaanse reclamemaker voor een advertentie van Coca Cola een tekening van de Kerstman. De advertentie was een succes en de Kerstman werd beroemd.

Hetzelfde

Omdat de Amerikaanse cultuur zo populair is onder de Nederlanders, is de Kerstman ook hier bekend geworden. Nu vieren wij dus op 5 december Sinterklaas en komt met Kerstmis de Kerstman langs. Maar stiekem zijn zij dus dezelfde persoon!