Hoe worden knuffels gemaakt?
Knuffeldieren zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn er: honden, poezen, olifanten, leeuwen, tijgers en natuurlijk 'de beer'.
Tekening
Het maken van een knuffeldier gaat als volgt: Eerst wordt er een tekening gemaakt van hoe het knuffeldiertje er moet uitzien. Er wordt gelet op de kleur, de grootte en andere opvallende kenmerken. Deze tekening is tweedimensionaal (2D). Wanneer jij een tekening op een vel papier maakt is die ook altijd 2D. Deze 2D tekening wordt door speciale Knuffel designers omgezet naar een 3D ontwerp zodat je goed kunt zien hoe de knuffel eruit zal komen te zien. De omzetting naar 3D is de moeilijkste stap want dit maakt een knuffel echt en levend en dus ook aantrekkelijk.
Patroon
Als het model goedgekeurd is worden de materialen gekozen en het patroon getekend, zoals je kledingsstukken zou ontwerpen. De verschillende delen worden in elkaar genaaid – binnenste buiten. Er wordt aan de buik of rug een opening gelaten zodat de knuffel daarna opgevuld kan worden.
Omkeerpen
Als alle stukjes aan elkaar zitten dan wordt dit lege knuffelhuidje met een speciale omkeerpen omgedraaid. De knuffel is nu klaar om gevuld te worden. Dit gebeurt met een stuffing machine: katoen plukken of polyesterplukken worden in het huidje geblazen zodat het diertje zijn juiste vorm krijgt. Exclusieve merken hebben speciale stuffing of vulmethodes waardoor de knuffel heerlijk zacht wordt of hard zoals knuffels die je op kermissen terugvindt.
Stof
Het materiaal dat voor de knuffelhuid wordt gebruikt is ook heel belangrijk. De ene stof is veel zachter dan de andere. Vaak worden er mohair, velours of synthetische materialen gebruikt. Hoe langer de haartjes hoe duurder de materialen.
Dichtnaaien
Als het knuffeldiertje zijn juiste vulling heeft dan wordt het huidje dichtgenaaid. Meestal wordt hier ook het innaailabel bevestigd met de wettelijke teksten zoals CE label, land van oorsprong, invoerder enz. Knuffels moeten namelijk aan zeer strenge regels van de Europese wetgeving voldoen. Ook worden de knuffels heel goed getest. De oogjes moeten bijvoorbeeld goed vastzitten, anders kunnen kleine kinderen daar in stikken.
Bron: www.bisoes.be (Friendly Bears)