Hoe werkt de sirene die de eerste maandag van de maand zo'n herrie maakt?
Elke eerste maandag van de maand hoor je om 12.00 uur precies, het luchtalarm afgaan. Dit doen ze om het alarm te testen, zodat ze goed werken als het echt een keer nodig is.
In Nederland staan er meer dan 4000 luchtalarmen, zo kan iedereen in Nederland het horen. Vaak staan ze op hoge gebouwen maar meestal op palen van wel 18 meter. Mensen binnen een straal van 600 meter van een paal moeten het luchtalarm kunnen horen.
In de meldkamer van de brandweer staat een bedieningscomputer. Hiermee kan de brandweer een signaal sturen naar alle sirenepalen in de omgeving. Op de paal van het alarm zit een antenne waarmee het signaal van de brandweercomputer wordt opgevangen. En daaronder zit een kastje met daarin de sirenecomputer. Als het signaal opgevangen wordt stuurt deze een signaal naar de sirenecomputer die het alarm aanzet.
Een luchtalarm bestaat uit 3 witte schotels. In de eerste en in de tweede schotel zitten allebei 4 speakers die voor de sirene zorgen. Het geluid gaat via een buisje naar de onderkant van de schotel waar het naar buiten gaat. De vorm tussen de eerste en de tweede schotel lijkt op een soort toeter. Hierdoor is het alarm beter te horen. Omdat er ook geluid onder de tweede schotel vandaan komt hebben ze daaronder nog een lege derde schotel geplaatst. Hierdoor heb je ook tussen de tweede en de derde schotel een toetervorm waardoor het luchtalarm beter te horen is.
Wist je dat rookmelders met bundeltjes licht werken?