Hoe werken lichtgevende armbandjes?
Een armbandje dat licht kan geven wordt een glowstick genoemd. Ze worden vaak bij grote concerten gebruikt zodat het er heel mooi uitziet!
Twee vloeistoffen
Het is een plastic buisje met daarin twee vloeistoffen, die gescheiden zijn door een glazenbuisje. De twee stofjes die in een glowstick zitten zijn waterstofperoxide (in het plastic buisje) en oxalaat, een soort zout (in het glazenbuisje).
Bij elkaar komen
Als je de glowstick buigt breekt het glazenbuisje en komen de twee vloeistoffen bij elkaar. Als de stoffen bij elkaar komen komt er een chemische reactie vrij en die reactie zorgt ervoor dat het armbandje licht gaat geven. Deze reactie wordt met een moeilijk woord chemische luminescentie genoemd.
Kleur en temperatuur
De glowsticks kunnen tussen de 5 minuten en 24 uur licht geven. Niet alle glowsticks geven even fel en lang licht, dat ligt aan de kleur en aan de temperatuur. Groen is een kleur die meestal het felste is. De temperatuur heeft ook invloed. Als het tussen de 0 en 10 graden is dan zal de glowstick minder fel licht geven, maar zal hij wel langer licht geven. Als het warm is dan zal de glowstick feller licht geven, maar minder lang dan als het koud is.
Vriezen
Als het echt aan het vriezen is dan kan het zelfs zijn dat de glowstick het bijna niet meer gaat doen. Als je de stick dan weer warm maakt dan kan hij weer licht gaan geven. Dit trucje werkt niet als de glowstick helemaal is uitgewerkt. Je kunt de glowstick dus niet opnieuw licht laten geven door hem in de vriezer te leggen.
Testje
Door een testje kun je zelf zien wat voor invloed de temperatuur heeft op de lichtgevende armbandjes. Leg één glowstick in heet water en één glowstick in koud water. Je kunt zien dat de glowstick in het hete water veel meer licht zal gaan geven.
Een glowstick wordt niet warm, daarom worden grote glowsticks vaak gebruikt bij de brandweer, de politie en in het leger.
Bron: Glow Specialist