Hoe werken en wonen mensen op een booreiland?

Wetenschap & Techniek
een booreiland midden op het water

Een booreiland is een groot platform op zee waar ze naar aardolie of aardgas boren. De mensen die daar werken, wonen daar soms een paar weken. Maar hoe gaat dat? Jetske en de vraagstelster gaan met een helikopter naar een booreiland waar ze in speciale werkkleding worden gestoken. Bert de Bree en Ruud Camphuysen, medewerkers op het eiland, geven het antwoord op de vraag. 

Verschillende diensten

De mensen op een booreiland werken wel 12 uur per dag! De hele dag wordt er gewerkt, want de mensen die er werken wisselen elkaar af tussen de dagdienst en de nachtdienst. Dat doen ze twee weken lang, en dan gaan ze met de helikopter weer even naar huis. 

Ministadje op zee

Je zou een booreiland kunnen zien als een soort ministadje op zee. Er is zelfs een sportschool voor mensen die voor of na het werken nog even willen sporten. 

Bemanning

Op zo’n booreiland werken ongeveer 80 mensen. Dat zijn koks, onderhoudspersoneel, een arts… En natuurlijk de boormannen! Op de boorvloer boren deze mensen naar gas. Dat halen ze uit de bodem van de zee. De kok kookt niet met het gas dat ze hebben opgehaald, hij kookt op elektriciteit. Het gas moet namelijk eerst bewerkt worden op het vasteland. 

Lange buizen

Afhankelijk van hoe diep er wordt geboord, zijn de gasbuizen langer of korter. Bij het boorplatform dat Willem Wever bezoekt was dat 4 kilometer. Maar het wereldrecord is zelfs 10 kilometer diep!

Gas in steen

Onder het booreiland is het productiestation. Daar komt het gas aan nadat het is opgeboord. Dat gas zit in een soort steen met kleine gaatjes waarin het gas kruipt.

Naar jouw huis

Door allemaal buizen vanaf het platform gaat het gas door zee uiteindelijk naar jouw huis. Als je nog een gasaansluiting hebt dan, want niet alle nieuwbouwhuizen hebben dat!

Speciale behandeling

Maar voordat het gas gebruikt kan worden, moet het eerst speciaal worden behandeld. Dat gebeurt op het vaste land. Daarom koken de koks op het booreiland ook niet op gas, maar op elektriciteit!

Bekijk in het filmpje hoe de mensen werken op een boorplatform!