Naar vraag & antwoord

Hoe kan het dat je maar aan 1 kant door geblindeerde ramen kijken? Wetenschap & Techniek

Bekijk antwoord
Hoe kan het dat je maar aan 1 kant door geblindeerde ramen kijken?

Emilie Vanarendonk stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Geblindeerde ramen zie je steeds meer bij bijvoorbeeld gepimpte auto’s. Dat wordt gedaan met een coating of folie op de autoruiten. Als de ramen minder dan 50% licht doorlaten ben je strafbaar en krijg je een boete. De politie beschikt over een apparaat, de Tintman, die het percentage vaststelt dat door een getinte ruit wordt doorgelaten. Het zicht vanuit auto’s met een blindering van meer dan 50% is te beperkt. Bovendien kun je ook nauwelijks van buiten naar binnen kijken. Je ziet dus niet wat er in de auto gebeurt of wie erin zit. Vergelijk het met een mega-zonnebril.
Huizen en gebouwen hebben soms Zonwerende ramen. Op het glas zit een coating die voorkomt dat de zonnestralen kunnen binnenvallen in de achterliggende ruimte. Op die manier wordt sterke opwarming door de zon voorkomen en verkleuren de meubels bijvoorbeeld minder snel. Bij deze ramen kun je wel goed van buiten naar binnen en van binnen naar buiten kijken.
Ook bestaat er elektrisch geblindeerd glas. Met behulp van elektrische stroom wordt glas mat gemaakt. Uitschakelen van de spanning maakt het weer doorzichtig.

Emilie Vanarendonk stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!