Wat doet een dierenarts?

Dieren en planten
12 uur meelopen met de dierenarts

Als je ziek bent of ergens last van hebt kun je naar de huisarts. Is je huisdier ziek dan ga je ermee naar de dierenarts, maar wat doet een dierenarts de hele dag? Tim en Ewout mogen vandaag 12 uur meelopen met een dierenarts.

07.30

Ewout haalt Tim thuis op. Tim is dol op dieren en hij wil later graag dierenarts worden. Vandaag mag hij 12 uur meelopen met een dierenarts. Bij de kliniek worden ze opgewacht door Judith de Jong. Zij is dierenarts en Tim mag met haar mee op pad.

09.30

Tim zijn eerste patiëntjes zijn twee konijnen. Bij een van de twee groeien de tanden te ver door waardoor er haakjes aan de tanden kunnen komen. Hierdoor kan het diertje moeilijker eten. Judith lost dat op door de tanden bij te slijpen. Hier voelen konijnen niets van.
Met de konijntjes liep het goed af, maar dit is niet altijd het geval. Soms komt het voor dat een dierenarts een diertje niet kan helpen. Dan moeten ze het laten inslapen.

Lees ook: Waarom moeten konijnen knagen?

11.30

Om half twaalf komt de volgende patiënt binnen. Een poes die moet worden gesteriliseerd. Met een kleine operatie worden de eierstokken van het diertje verwijderd waardoor ze niet meer zwanger kan raken. Als een kater (mannetje) zo’n operatie ondergaat heet het castratie.

Lees ook: Tot welke leeftijd is een poes vruchtbaar?

13.30

Naast normale huisdieren behandelt Judith ook vee. Dat is best bijzonder want normaal specialiseert een dierenarts zich op een gebied zoals kleine huisdieren (konijnen, katten en honden) of vee (schapen, koeien). Judith doet beide. Tim en zij gaan langs bij een koeienboerderij. De koeien krijgen daar elk jaar kalfjes, maar die kalfjes krijgen ook hoorntjes. Dierenarts Judith gaat deze weghalen. Dat doet ze met een speciale brander. Die is heel erg heet, maar de kalfjes voelen er niets van! De hoorntjes worden verwijderd om ervoor te zorgen dat de koeien elkaar niet verwonden als ze volwassen zijn.

Lees ook: Waarom heeft een koe vier magen?

16.00

Tim en Judith krijgen bericht dat er koe moet bevallen met een keizersnede. Het kalfje kan namelijk niet op de natuurlijke manier geboren worden. De koe krijgt een plaatselijke verdoving met een hele grote spuit. Dat is nodig want koeien zijn een flink stuk groter dan een katje. Judith maakt een opening in de zijkant van de koe. Ewout en een assistent trekken het kalfje naar buiten. Terwijl Judith de koe weer dichtmaakt, wordt het kalfje nagekeken. Het is een stier en hij krijgt de naam Tim.