Zijn orka's met een kromme rugvin ziek?
Orka’s behoren tot een van de grootste zeezoogdieren ter wereld. De zwart-witte reuzen leven in bijna alle zeeën en oceanen, en zijn terug te vinden in dolfinaria. Sommige van de orka’s hebben een kromme rugvin. Hoe komt dat? Willem Wever weet het!
Kraakbeen
Sommige mensen denken dat een orka met een kromme rugvin ziek is, maar dat klopt niet! Het kan gebeuren dat de rugvin van een orka krom buigt, maar dat is niet omdat ze ziek zijn. Orka’s hebben drie soorten vinnen: borstvinnen om mee te sturen en te remmen, de staartvin om mee te zwemmen en de rugvin voor de stabiliteit in het water. De borstvinnen zijn de enige vinnen die botten bevatten. De rugvin en de staartvin dus niet, deze bestaan uit een weefsel dat erg lijkt op het kraakbeen dat bijvoorbeeld in onze oren zit, maar net even iets anders. Dit zorgt ervoor dat deze vinnen kunnen buigen.
Lees ook: Hoe trainen ze orka's?
Wateroppervlak
De rugvin van een orka wordt erg groot, bij mannetjes soms zelfs wel twee meter lang. Deze is ook erg zwaar! Orka’s zwemmen veel onderwater, de druk van het water zorgt ervoor dat de vin recht blijft staan. Maar als een orka veel tijd aan het wateroppervlak doorbrengt, dan begint de zwaartekracht mee te tellen. Hierdoor kan de grote rugvin gaan buigen!
Lees ook: Hoe weten walvissen wie hun familie is?
Dierentuin
In een dierentuin komt het vaker voor dat een orka een kromme vin heeft. Dit komt omdat ze daar meer tijd aan het oppervlak besteden dan in het wild. Dit is niet schadelijk voor de orka’s. Ze hebben er geen last van en het belemmert ze ook niet. Ook in de natuur zijn er orka’s met een gebogen rugvin, deze zullen waarschijnlijk ook meer tijd boven het wateroppervlakte doorbrengen. Zowel in dierentuinen als in de natuur kan het dus voorkomen dat een orka een gebogen rugvin heeft, maar dit heeft niets te maken met de gezondheid van het dier!
Bron: Esther Verhoeven, Dolfinarium Harderwijk