Tot welke leeftijd is een poes vruchtbaar?

Dieren en planten
Moeder kat met een kitten, die liggen te slapen

Wat is klein, pluizig en schattig? Antwoord: een kitten. Vanaf welke leeftijd kan een poes eigenlijk zwanger worden? En tot wanneer kan ze jonkies krijgen? Willem Wever weet het!

Krols

Een poes krijgt haar eerste krolsheid vanaf ongeveer 7 maanden. Vanaf dat moment is de poes vruchtbaar. Elke drie weken zal de poes opnieuw krols worden. 

Lees ook: Waarom geven katten kopjes?

Zwangerschap

Als een kater de poes dekt is ze negen weken drachtig, voordat ze bevalt. Het aantal kittens verschilt per nest, maar vaak zijn het tussen de 3 tot 5 diertjes per nest. De bevalling zelf kan best wel een tijdje duren. Er zit gemiddeld 10 minuten tot 1 uurtje tussen de geboortes van de kittens, maar soms kan de bevalling wel 12 uur duren!  Na de bevalling is de poes vrij snel weer vruchtbaar. 

Steriliseren

Een poes kan meerdere nestjes in een jaar krijgen. Dat zijn een hele hoop kittens en niet iedereen zit daarop te wachten. Veel mensen laten de poes steraliseren. Dat is een behandeling bij de dierenarts die ervoor zorgt dat een poes geen nestjes meer kan krijgen. Bij een kater (mannelijke kat) kan ook zo'n behandeling worden uitgevoerd, dat wordt dan castratie genoemd.  

Lees ook: Wat is allergisch zijn?

Oudste kat ter wereld 

Een poes is tot ongeveer haar achtste jaar vruchtbaar. Al is dat wel oud voor een poes. Het is beter dat een poes haar eerste nestje op jongere leeftijd krijgt. De gemiddelde poes wordt ongeveer 15 jaar oud. Dat zegt niet alles, sommige katten kunnen wel 20 jaar oud worden. Het wereld record voor oudste kat ter wereld staat op naam van Creme Puff. Deze kat werd 38 jaar en drie dagen oud! 

Ook leuk om te weten...

Kan je een kat net zo trainen als een hond?
Hoe werkt een vlooienband?