Naar vraag & antwoord

Tot welke leeftijd is een poes vruchtbaar? Dieren en planten

Bekijk antwoord
Tot welke leeftijd is een poes vruchtbaar?

Finch stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Een poes krijgt haar eerste krolsheid vanaf ongeveer 7 maanden. Vanaf dat moment is de poes vruchtbaar. Iedere drie weken zal de poes krols worden. Wanneer een kater de poes dekt is zij negen weken drachtig. En dan krijgt ze haar nestje.
De meeste poezen krijgen hun eerste nestje wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn. Al vrij snel nadat de poes is bevallen is ze weer vruchtbaar. In een jaar tijd kan een poes dus meerdere nestjes krijgen. Op een boerderij zal dit vaker voorkomen dan een bij een poes die bij mensen in huis woont. Veel mensen laten de poes steriliseren na het eerste nestje, omdat ze anders teveel katten in huis hebben. En poezen kunnen ook vervelend zijn, wanneer ze krols zijn.

Tot ongeveer het achtste jaar is een poes vruchtbaar. Maar dat is wel al oud voor een poes. Het is beter dat ze haar eerste nestje op een jongere leeftijd krijgt. De meeste poezen worden ongeveer 15 jaar. Sommigen worden zelfs 20 jaar, maar dat is wel héél oud! Dan is de poes hoogbejaard! In een Guinnessboek of Records over dieren uit 1980 staan katten vermeld die tot hun 20e jaar nog een nest hebben gehad. Maar dat zijn wel echte uitzonderingen!

Finch stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!