Hoe leeft de Inuit?

De maatschappij
Eskimo's met een viertal rendieren op de voorgrond

De meeste Inuit wonen op Groenland, maar ze leven ook in de poolstreken van Canada, in Siberië en Alaska. Groenland is een van de grootste eilanden ter wereld. Een dikke ijskap bedekt ruim 95% van het land. Je kunt er alleen langs de kust leven.

Waar komt de naam vandaan?

Tegenwoordig denken taalkundigen dat het woord 'Eskimo' ergens anders vandaan komt en 'pelsjager op sneeuwschoenen' betekent. De Inuit, wat betekent 'echte mens' 'Inuit', willen liever geen Eskimo genoemd worden. Maar de Inuit van Alaska worden weer 'Yupik' genoemd.

Inuit

Vroeger kwam het ook voor dat als de jacht niet lukte en er hongersnood dreigde, bejaarden zichzelf doodden of lieten doden. Dan was er meer voedsel voor de rest van de groep. Maar gelukkig komt dat nu haast niet meer voor! Er wordt vaak gevraagd of 'Eskimo' wel de juiste naam is. Het zou een scheldwoord zijn en 'eter van rauw vlees' betekenen.

Jagers

De meeste Groenlanders wonen aan de westkust, voornamelijk in dorpjes, want echte steden zijn er niet. Het leven van de Inuit draait om drie dingen: zorgen voor eten, kleding en huizen. Hun eten krijgen ze door te jagen. Dat lukt alleen als ze heel goed samenwerken. Alles wat ze vangen, delen ze dan ook met elkaar. Ze jagen op vissen, zeehonden, poolberen, rendieren (voor de vacht) en walvissen.

Iglo's op een bevroren meer

Vervoer

Soms moeten ze hele grote afstanden afleggen om eten te vinden. Ze verplaatsen zich in kajaks. Dat zijn boten die met huiden zijn bespannen. Ze gebruiken ook wel een slee die wordt getrokken door 10 tot 15 honden. Vroeger leefden de Inuit heel anders dan nu. Ze woonden bijvoorbeeld in iglo's. Maar tegenwoordig hebben ze huizen met elektriciteit. Alleen de Inuit in het Canadese noordpoolgebied leven nog in iglo's. Ze gebruiken ook niet altijd meer een hondenslee. Rijke Inuit hebben nu een sneeuwauto.