Wat gebeurt er al aan boord van een marineschip tijdens een aanval?

Wetenschap & Techniek
Nederlands marineschip

De schepen van de Nederlandse marine zijn de modernste van de wereld. Zo modern dat geen vijand het in hun hoofd haalt om hem aan te vallen. Wel kunnen er andere problemen zich voordoen op een schip. Na het alarm gaat iedereen naar zijn post en doet de taak die is afgesproken en geoefend.

Twee divisies

De bemanning van een marineschip is verdeeld in twee divisies, stuurboord en bakboord. Tijdens een missie is één divisie aan het werk, op post, en is de andere divisie ‘af’. Als een divisie af is, kunnen de mannen en vrouwen slapen, eten, douchen, televisie kijken, e-mailen enzovoorts. Of je nu op of af bent, iedereen is altijd alert. Zo kunnen ze snel reageren op verschillende calamiteiten, bijvoorbeeld brand.

ALARM!!!!

Bij alarm is het zaak om zo snel mogelijk het schip in opperste staat van gereedheid te krijgen. Na de klanken van het alarm, wat elke keer bij het begin van een reis wordt getest, gaat iedereen naar zijn post. Daar aangekomen verkleed iedereen zich in speciale kleding, die brandvertragend werkt. Iedereen die op post is, blijft daar zitten. Deze mensen zijn namelijk als beste op de hoogte van de situatie van dat moment. Alle andere bemanningsleden gaan naar de posten die zijn aangewezen om te helpen bij het oplossen van de calamiteit. Als het nodig is, worden mensen die eigenlijk vrij zijn ingezet. De overige bemanningsleden melden zich op de posten om zo snel mogelijk de brand te blussen, het gat te maken of op een andere manier de ramp op te lossen.

Foto: ANP / KOEN VAN WEEL