Waarom smelten hoogovens niet?

Waarom smelten hoogovens niet?
Een oranje verlichte kamer met vuur

Eigenlijk best vreemd. Staal wordt gemaakt in ovens van staal. Het staal in de ovens smelt, maar de oven zelf blijft heel. Hoe zit dat?

Ijzererts

Staal wordt gemaakt van ijzererts. De erts moet goed worden verhit. Daarbij ontstaat ruwijzer. Later wordt dit ruwijzer bewerkt tot staal. Om ruwijzer te maken moet je de erts dus verhitten. Dit gebeurt in ovens.

Leem

Vroeger werden hier lemen ovens voor gebruikt. (Leem is een grondsoort die bestaat uit zand, klei, en kleine steentjes)Vanaf de 18e eeuw wordt ruwijzer gemaakt in stalen hoogovens.

Lagen

Maar hoe kan het dat die stalen ovens niet smelten? Het ruwijzer is een vloeibare stof die wel een temperatuur heeft van 1500 graden! Om te voorkomen dat het staal van de hoogoven zelf gaat smelten, zijn er aan de binnen- en aan de buitenkant lagen aangebracht. Aan de binnenkant van de oven is er een dikke laag vuurvaste stenen aangebracht. Dit zijn stenen die tegen de temperatuur van 1500 graden kunnen. Aan de buitenkant is er een waterkoelsysteem aangebracht die ervoor zorgt dat de temperatuur aan de buitenkant laag wordt gehouden.

Wagons

Als het ruwijzer uit de oven komt, wordt het in wagons gegoten en naar de staalfabriek vervoerd. De wagons zijn ook aan de binnenkant bekleed met vuurvaste stenen, zodat ze niet smelten. In de staalfabriek wordt van het vloeibare ruwijzer staal gemaakt. Staal wordt gemaakt door met zuurstof zo veel mogelijk koolstof uit het ruwijzer te halen.

Bron: Tata Steel

Challenges