Waarom is het recept van cola geheim?

Wetenschap & Techniek
Leeg cola flesje in het zand

Coca Cola is in 1886 uitgevonden door apotheker John Pemberton. Het drankje was eigenlijk bedoeld als medicijn tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid. Maar het bleek ook superlekker te smaken!

Wonderdrankjes

Rond 1880 kwamen er honderden nieuwe drankjes op de markt. Daarvan werd allemaal beweerd dat het wonderdrankjes waren. De cola-drank sprong er tussenuit en John Pemberton bewaakte het geheime recept erg goed. Hij wilde zo zorgen dat zijn concurrenten het drankje niet na konden maken. Sommige mensen beweren dat zelfs zijn eigen kinderen de exacte ingrediënten van dit recept niet wisten. Anderen denken dat hij grote hoeveelheden specerijen bestelde die hij helemaal niet nodig had. Alleen maar om verwarring te zaaien bij zijn concurrenten.

Lees ook: Waarom spuit frisdrank?

Ingrediënt X

Nog steeds is het recept van Coca Cola supergeheim en wordt het bewaard in een bankkluis in Atlanta (Amerika). Zelfs de Amerikaanse regering kreeg het niet voor elkaar om achter het geheim te komen. Over de hele wereld zijn er maar een paar mensen die weten hoe Coca Cola wordt gemaakt. Ze houden het recept geheim door als laatste het ingredient x toe te voegen, dit is een extract dat in Amerika wordt gemaakt en daar weet dus bijna niemand de samenstelling van. Dit extract wordt naar alle fabrieken wereldwijd gestuurd. Op deze manier weet zelfs de Nederlandse directeur de exacte samenstelling niet.

Wist je dat...

- De apotheker niet zo zakelijk was? In 1888 verkocht hij zijn geheime recept voor maar 550 dollar. Nu is het miljarden waard!
- Cola vroeger groen was? Ook had het drankje eerst nog geen prik.