Waar wordt aluminium van gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Rollen aluminium

De meeste mensen bewaren hun lunch in een trommeltje, maar er zijn ook mensen die het inpakken in aluminiumfolie. Wat is aluminium eigenlijk? Willem Wever weet het!

Metaal

Aluminium is het meest voorkomende metaal in de aardkorst. Je kunt aluminium niet zo uit de grond opgraven. Het zit verpakt in bauxiet. Dit is een stof die bestaat uit aluminiumoxide en andere stoffen. Aluminiumoxide is een wit poeder waar aluminium van gemaakt wordt. 

Lees ook: Waarom blijft een vliegtuig zweven?

Hoe maak je aluminium?

Het is een hele klus om het aluminium uit het bauxiet te halen. Als eerste wordt het bauxiet samen met de stof natronloog in een bak met water gedaan. Aluminiumoxide en natronloog voegen zich samen tot een massa. Alle andere stoffen zinken naar de bodem. De natronloog en aluminiumoxide worden in een volgende bak gedaan, daar verdampt de natronloog en blijft aluminumoxide poeder over. Het poeder wordt verhit in een bak waar het wel 658 graden is! Daar lost het poeder op in vloeibaar kryoliet. Dan wordt alle zuurstof eruit gehaald met een flinke stroomstoot. De twee stoffen worden weer van elkaar gescheiden. Nu kun je het aluminium gebruiken voor andere dingen, zoals bestek, vliegtuigen en aluminiumfolie.  

Weet je ook...

Hoe een hockeystick wordt gemaakt?
Hoe een nummerbord wordt gemaakt?