Naar vraag & antwoord

Hoe worden kunstgras voetbalvelden gemaakt? Wetenschap & Techniek

Bekijk antwoord
Hoe worden kunstgras voetbalvelden gemaakt?
Hoe worden kunstgras voetbalvelden gemaakt?

Niels Aalbers stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Het maken van een kunstgrasvoetbalveld is een flinke klus. Het begint met de kunststofkorrels, beter bekend als granulaten. De granulaten worden onder hoge temperatuur gesmolten en onder druk door een vormplaat geperst. Die maakt de nerfstructuur van een echt kunstgrassprietje na. Zo ontstaan lange kunstgrasvezels die na afkoeling met water over rollen worden getrokken. Dit maakt de vezels extra sterk.

Per dag wordt zo’n 90.000 km vezel geproduceerd in een fabriek die kunstgras maakt en dat is genoeg om 2 keer de aarde rond te gaan!

De vezels worden in een draagdoek gedrukt. Over de hele breedte van het weefsel zijn honderden naalden opgesteld die elk een lange kunstgrasvezel door het doek trekken. Bij het terugkeren van de naald wordt een lus gevormd. Die wordt aan de bovenzijde losgesneden zodat de vezels mooi rechtop staan. De rechte spelbelijningen worden gedrukt in een kleur naar keuze.

Om de vezels in de draagdoek vast te maken wordt een 1 mm dikke laag vloeibare latex aangebracht. De vezels zitten stevig vast en de kunstgrasmat is bestand tegen de zwaarste tackles en slidings..
Op de plek waar de kunstgrasmat moet komen wordt een speciale onderlaag gemaakt waarop de kunstgrasmat gelijmd kan worden.

Vervolgens wordt de middencirkel ter plaatse ingesneden en aangebracht door specialisten. Alle naden worden nog eens extra aangedrukt om te verzekeren dat zij geen zwakke plekken vormen in het kunstgrasveld.

Als laatste wordt de kunstgrasmat ingestrooid met zand en/of rubberachtig materiaal. Eerst wordt het zand met een machine keurig verdeeld over het hele terrein en ingeborsteld met een borstelmachine. En dan is het veld klaar voor de eerste voetbalwedstrijd!

<a href="http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=zktnXsHrGmKvKoJqrL">Bekijk ook het filmpje </a>

Niels Aalbers stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges