Hoe komt een voetbalstadion aan zijn naam?
Sommige voetbalstadions zijn genoemd naar de hoofdsponsor van de voetbalclub. Elke Eredivisieclub in Nederland heeft een stadion. En allemaal hebben ze een verschillende naam. Soms worden voetbalstadions genoemd naar hun club of de plaatsnaam waar het stadion in staat. Willem Wever legt het voor je uit!
Hoofdsponsor
Sommige voetbalstadions zijn genoemd naar de hoofdsponsor van de voetbalclub. Denk bijvoorbeeld aan het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Eerder heette die het Kyocera Stadion, omdat Kyocera destijds de hoofdsponsor was. Tot 2010 had het stadion helemaal geen naam van een sponsor, maar heette het gewoon het ADO Den Haag Stadion.
Lekker duidelijk
Andere stadions zijn niet genoemd naar de hoofdsponsor, maar gewoon naar de club. Denk aan het Cambuurstadion van SC Cambuur uit Leeuwarden, of het Fortuna Sittard Stadion. Lekker duidelijk toch, zo’n stadionnaam?!
Eerbetoon
Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Tot 2018 heette dit stadion van FC Ajax de ‘Amsterdam ArenA’, maar deze werd vernoemd naar Johan Cruijff als eerbetoon. Hij was een voetballer en trainer bij Ajax, die wereldwijd bekend staat als een van de beste voetballers aller tijden. Hij won met Ajax bijvoorbeeld de Europacup I, en was aanvoerder van het Nederlandse team dat in 1974 in de WK-finale tegen Duitsland speelde.
Bijnaam
Er zijn ook stadions die bekend staan onder hun bijnaam. Bijna niemand noemt het stadion van de Rotterdamse club Feyenoord ‘Stadion Feyenoord’. Maar zo heet hij officieel wel. Toch noemt bijna iedereen dit stadion ‘De Kuip’, omdat het lijkt op een badkuip. Ook het stadion van Sparta heeft een bijnaam: Het Kasteel. Deze wordt zo genoemd vanwege de twee torentjes bij de ingang.