Hoe worden computerspellen gemaakt?

Wetenschap & Techniek

Super Mario ziet er heel cool uit. Maar hoe wordt dat eigenlijk gemaakt?

Tekeningen

Een spel moet natuurlijk eerst worden verzonnen. Daarna kunnen er tekeningen worden gemaakt van de karakters die in het spel te zien zullen zijn. Daar worden computer-graphics van gemaakt.

Karakters

Met een speciaal computer-programma wordt het karakter uitgemeten. Overal komen puntjes op het beeldscherm, die d.m.v. lijnen met elkaar worden verbonden. Er ontstaat een geraamte van een karakter wat wordt opgevuld met kleur, vlees, haren of stof. De tekeningen zitten in de computer maar kunnen nog niet bewegen. Elke beweging die een karakter kan maken in het spel, moet beeldje voor beeldje gemaakt worden. De animator maakt in een hele dag zo’n 3 à 4 seconden film.

Gamedesigner

De verschillende landschappen en levels worden verzonnen door de gamedesigner. Vanaf papier worden deze werelden ontworpen op de computer. Alle geluidjes voor in het spel worden apart opgenomen en worden later in de computer gekoppeld aan de beelden. De softwareprogrammeur brengt alle verschillende dingen samen en zorgt ervoor dat alles draait en loopt.

Het duurt al snel anderhalf jaar voordat een spelletje helemaal af is! Een van de bekendste computerspellen is Super Mario!