Naar vraag & antwoord

Hoe worden bad bruistabletten gemaakt? Wetenschap & Techniek

Bekijk antwoord
Hoe worden bad bruistabletten gemaakt?
Hoe worden bad bruistabletten gemaakt?

Maxime Meijer stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Als je een badbruistablet in het water gooit, krijg je allemaal belletjes in het water. Belletjes zoals in spa rood, sinas of cola. De belletjes in deze drankjes worden veroorzaakt door de combinatie van koolzuur en een andere chemische stof, bicarbonaat.

In bruistabletten zit ook bicarbonaat én nog een chemische stof: citroenzuur. Deze twee stoffen, bicarbonaat en citroenzuur, zitten als vaste stoffen (die niet met elkaar reageren) in een tablet. Komt je bruistablet in aanraking met water, dan reageert de bicarbonaat met het citroenzuur en vormt daarbij koolstofdioxide. Hierdoor gaat de tablet bruisen. Je krijgt dan allemaal belletjes in het water.
Wist je dat als je brood bakt, je deeg ook gaat bruisen? Dat noem je rijzen. Dit komt doordat bakpoeder op dezelfde manier werkt als het bruistablet en ervoor zorgt dat het deeg rijst. In het Engels wordt bicarbonaat dan ook vaak ‘baking powder’ (bakpoeder) genoemd.

Maar er zitten gelukkig niet alleen maar stoffen in een badbruistablet die ervoor zorgen dat het gaat bruisen. Je wilt natuurlijk ook lekker ruiken én een schoon velletje krijgen. Daarom voegen fabrikanten ook nog zeep, geur- en kleurstoffen toe. Zodat je plezier hebt met de belletjes in bad en bijvoorbeeld naar denne-appeltjes geurt!

Maxime Meijer stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges