Hoeveel water bevat je lichaam?

Het menselijk lichaam
Water en een waterdruppel

Mensen bestaan voor een groot deel uit water, maar hoeveel is dat eigenlijk precies? En hoeveel water heeft een lichaam nodig? Willem Wever weet het antwoord! Bij vrouwen bestaat ongeveer de helft van het lichaam uit water. Bij mannen is dat nog iets meer, zo'n 65% van hun lichaam bestaat uit water.

Een baby

Een lichaam van een baby bevat zelfs nóg meer water: wel 75%! Dit betekent dus dat iemand die 40 kg weegt, uit zo'n 20 tot 26 liter water bestaat.

Een bezweet voorhoofd

Water kwijtraken

Elke dag raak je een deel van al dat water kwijt. Bijvoorbeeld als je moet zweten tijdens het sporten of als het warm weer is.

Ook raak je een deel van het water kwijt via je plas. De hoeveelheid vocht in je lichaam moet ook weer aangevuld worden.

Drinken

Gelukkig verliest je lichaam niet al het water, want dat zou betekenen dat je elke dag zo'n 20 liter water zou moeten drinken. Om te zorgen dat het water dat je per dag verliest weer aangevuld wordt, raden ze aan om ongeveer 2 liter per dag te drinken. In sommige situaties drinken mensen wel meer dan die 2 liter per dag. Bijvoorbeeld als je sport, of wanneer het heel warm weer is. Wist je dat een wielrenner in de Tour de France tijdens een lange, zware tocht wel 10 liter water kan drinken?