Naar vraag & antwoord

Hoeveel water bevat je lichaam? Het menselijk lichaam

Bekijk antwoord
Hoeveel water bevat je lichaam?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Mensen bestaan voor een groot deel uit water, maar hoeveel is dat eigenlijk precies? En hoeveel water heeft een lichaam nodig? Willem Wever weet het antwoord!

Hoeveelheid water

Bij vrouwen is ongeveer de helft van het lichaam water, bij mannen is dat nog iets meer, zo'n 65%. Een lichaam van een baby bevat zelfs nóg meer water: wel 75%! Dit betekent dus dat iemand die 40 kg weegt, uit zo'n 20 tot 26 liter water bestaat. Elke dag raak je een deel van al dat water kwijt. Bijvoorbeeld als je moet zweten tijdens het sporten of als het warm weer is. Ook raak je een deel van het water kwijt via je plas.

Lees ook: Waarom kan je lichaam langer zonder eten dan zonder drinken?

Drinken

Gelukkig verliest je lichaam niet al het water, want dat zou betekenen dat je elke dag zo'n 20 liter water zou moeten drinken. Om te zorgen dat het water dat je per dag verliest weer aangevuld wordt, raden ze aan om ongeveer 2 liter per dag te drinken. In sommige situaties drinken mensen wel meer dan die 2 liter per dag. Wist je bijvoorbeeld dat een wielrenner in de Tour de France tijdens een lange, zware tocht wel 10 liter water kan drinken?
 

Weet jij ook...

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!