Hoeveel water bevat je lichaam?
Hoeveel water bevat je lichaam?
Glas water in de zon

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Mensen bestaan voor een groot deel uit water, maar hoeveel is dat eigenlijk precies? En hoeveel water heeft een lichaam nodig? Willem Wever weet het antwoord!

Hoeveelheid water

Bij vrouwen bestaat ongeveer de helft van het lichaam uit water. Bij mannen is dat nog iets meer, zo'n 65% van hun lichaam bestaat uit water. Een lichaam van een baby bevat zelfs nóg meer water: wel 75%! Dit betekent dus dat iemand die 40 kg weegt, uit zo'n 20 tot 26 liter water bestaat.

Lees ook: Waarom bevriest de weg minder snel als er zout op wordt gestrooid?

Water kwijtraken

Elke dag raak je een deel van al dat water kwijt. Bijvoorbeeld als je moet zweten tijdens het sporten of als het warm weer is. Ook raak je een deel van het water kwijt via je plas. De hoeveelheid vocht in je lichaam moet ook weer aangevuld worden.

Lees ook: Wat zit er in water?

Drinken

Gelukkig verliest je lichaam niet al het water, want dat zou betekenen dat je elke dag zo'n 20 liter water zou moeten drinken. Om te zorgen dat het water dat je per dag verliest weer aangevuld wordt, raden ze aan om ongeveer 2 liter per dag te drinken. In sommige situaties drinken mensen wel meer dan die 2 liter per dag. Bijvoorbeeld als je sport, of wanneer het heel warm weer is. Wist je dat een wielrenner in de Tour de France tijdens een lange, zware tocht wel 10 liter water kan drinken?

Lees ook...

Waarom dooft vuur als het water aanraakt?
Waarom smaakt kraanwater overal anders?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges