Hoe werkt een pistenbully?

Wetenschap & Techniek
een pistenbully in de sneeuw

Tractor

Een pistenbully is een machine die de piste bewerkt. Het is een soort tractor die twee grote rupsbanden heeft, waarmee hij goed tegen de besneeuwde hellingen kan rijden. De cabine waar de bestuurder in zit is overdekt en kan dicht, anders is het wel erg koud voor de bestuurder!

Bochten

Als mensen skiën of snowboarden maken ze bochten. Als ze een bocht maken zetten ze af in de bocht. Als ze afzetten maken ze een hoopje sneeuw. Bij de volgende skiërs die daar een bochtje maken, wordt het hoopje steeds hoger totdat het echte hobbels zijn.

Hobbels

Aan het eind van de dag zit de piste vol met die hobbels. Dat is niet fijn voor de skiërs en snowboarders. De pistenbully gaat altijd ’s avonds of ’s morgens heel vroeg de helling op om de piste te prepareren. Zo rijdt hij niet in de weg.

Snijmachine

De pistenbully sleept een soort snijmachine achter zich aan. Daarmee rijdt hij over de hobbels. De machine vermaalt de hobbels tot sneeuw. Achter de snijmachine sleept er een héél zwaar soort deken over de vermalen sneeuw. Zo maakt de pistenbully de piste weer vlak. En wist je dat ze in Snowworld (een overdekte piste) ook een pistenbully hebben? Want ook die pistes moeten goed onderhouden worden.