Hoe werkt een magneet?

Wetenschap & Techniek
Willem Wever

Koelkastmagneetjes kennen we allemaal wel. Maar hoe werken die magneetjes eigenlijk?

Zonder magnetisme zou er geen elektriciteit uit het soptcontact komen, zouden er geen telefoons zijn, zou je geen foto's kunnen opslaan op je camera en ga zo maar door. De aarde is een grote magneet en als dit niet zo was, zou er geen leven mogelijk zijn. Heel belangrijk dus, dat magnetisme!

De aarde is een enorme magneet. Als je een kompas vasthoudt, wijst het wijzertje altijd naar het noorden.

Maar hoe werkt 't nu precies?

In een niet-magnetische spijker zitten atoompjes. Noord en zuid atoompjes. Ze bewegen zich schots en scheef door de spijker heen. Als je met een magneet de hele tijd langs een ijzeren spijker aait, gaan alle atoompjes dezelfde kant op staan. Alle noordjes en zuidjes scheiden zich en gaan bij elkaar zitten. Dan wordt het een elektromagneet.

Hoe maak ik zelf een magneet?

Je neemt een batterijtje, een stroomdraadje met paperclips aan de uiteinden. Dat stroomdraadje wikkel je zoveel als je kan om een spijker heen. Als je de batterij verbindt met de paperclipjes, gaat de stroom vanuit de batterij door de paperclipjes heen in het stroomdraadje. De stroom gaat in rondjes. Zo wordt het een magneet. Elk atoompje is namelijk een magneet.

Als je de magneten door midden zaagt, worden het twee nieuwe magneten. Dan heb je dus niet twee stukjes magneet met aan de ene kant alleen maar noordjes, en de andere kant alleen maar zuidjes.