Hoe landt een raket weer op aarde?

Wetenschap & Techniek
Een vliegende raket

Hoe zit een raket in elkaar?

Om te begrijpen hoe een raket landt, moet je eerst weten hoe een raket in elkaar zit. Een raket bestaat uit 2 of 3 trappen. Een trap is een stukje raket met brandstof erin. Aan het uiteinde van dat stukje zit een motor die de raket omhoog stuurt.

Trappen

Als de brandstof in een trap op is, laat hij los en verbrandt. Met de volgende trap gebeurt precies hetzelfde. Als alle trappen weg zijn, blijft er een klein raketje over met astronauten daarin. Het is niet veel groter dan een vrachtwagen! De onderkant van deze raket is heel goed beschermd tegen warmte. Dat moet ook wel, want als de raket weer de terug naar aarde gaat (en dus de dampkring binnenkomt) wordt hij heel heet.

Dampkring

De lucht binnen de dampkring is anders en 'dikker' dan in de ruimte. Zodra de raket dichter bij aarde komt 'botst' hij het ware tegen die andere lucht en gaat langzamer. Uit zijn punt komen drie grote parachutes die het luchtschip nog meer afremmen. Zo kan de raket rustig in de zee landen. Als de raket het water raakt, komt er een grote zwemband uit die ervoor zorgt dat hij blijft drijven. De ruimtevaarders weten van tevoren waar hun luchtschip terecht komt. Na de landing komen schepen de raket en de astronauten ophalen bij de afgesproken plek.