Hoe komen opnames van programma's terecht bij ons op tv in de huiskamer?

Wetenschap & Techniek

Als programma’s klaar zijn om uitgezonden te worden, gaan ze naar een grote zendmast. Hier worden de beelden verzonden door een enorme antenne. Wij kunnen thuis op een aantal manieren de beelden op onze televisie ontvangen.

De antenne tv:
Vroeger zat er op de tv een antenne. De televisie pikte de uitzending direct uit de lucht. Deze antennes waren erg zwak. Zo kreeg je haast nooit een mooi scherp beeld.

De kabeltelevisie:
Nu kijken de meeste mensen kabeltelevisie. Een centrale pikt de uitzending uit de lucht. Net als de oude antenne tv’s, alleen dan veel krachtiger. De centrale stuurt de uitzending door grote dikke kabels de grond in. In elke straat ligt zo’n kabel. Zo kan elk huis in de straat met een kleinere kabel op de grote kabels worden aangesloten. Thuis komt het signaal in de meterkast binnen. Vanuit de meterkast gaat het via kabels de rest van het huis in. Het signaal door de kabels is wel veel zuiverder dan de antenne tv’s. Maar het beeld kan nog beter met de digitale televisie.

Digitale televisie:
Bij digitale televisie wordt de uitzending op een iets andere manier doorgestuurd dan bij normale kabeltelevisie. Het signaal gaat ook via die kabels. Maar voor digitale televisie heb je een digitale ontvanger nodig. Deze zet het beeld om in een hoge resolutie, waardoor het beeld scherp is en er weinig tot geen kans op ruis is.

Tot slot kijken er ook veel mensen via de schotel. Dit zijn vooral mensen die buitenlandse zenders vanuit bijvoorbeeld Marokko of Turkije willen ontvangen.
Als je de uitzending via de satelliet ontvangt gaat het niet via kabels. De uitzending wordt naar een satelliet, die in de ruimte hangt, gestuurd. Die stuurt hem weer door naar de schotelantenne (de ontvanger) bij jou thuis. De schotelantenne moet wel op de uitzendsatelliet gericht zijn, anders heb je heel slecht beeld. Daar hebben ze tegenwoordig wel hulpmiddelen voor. Vroeger moest je met z’n tweeën de antenne afstellen. De een stond buiten met de antenne in zijn hand en de ander zat binnen voor de tv om te zeggen wanneer er het beste beeld was. Nu hangen ze gewoon aan de buitenmuur.