Hoe komen de bekeuringen bij mensen nadat ze zijn geflitst?
Flits
Langs veel wegen staan flitspalen en als een auto daar sneller langs rijdt dan mag, wordt íe geflitst. De flitspaal maakt een digitale foto van de voor-, of achterkant van de auto. De flitspaal is verbonden aan een computer van de verkeerspolitie. De computer zoekt op elke foto naar de nummerplaat, want op dat rechthoekige stukje gele staal staat belangrijke informatie.
Kenteken
Iedere auto heeft een nummerbord. Op dat nummerbord staat een unieke combinatie van letters en cijfers, we noemen deze combinatie het kenteken. Wanneer je een auto koopt, moet je die op naam laten stellen. Je vult op een formulier al je gegevens in, je laat weten welke auto je hebt gekocht en wat het kenteken is. Het formulier gaat dan naar de Rijksdienst Wegverkeer, die alle gegevens bewaart in een grote computer.
Computer
Wanneer een auto geflitst wordt, is het bezorgen van een bekeuring een fluitje van een cent. De computer van de verkeerspolitie vindt het kenteken op de digitale foto en daarmee kan de politie de eigenaar opzoeken in de computer van Rijksdienst Wegverkeer. Wanneer de eigenaar gevonden is, wordt de bekeuring geprint en opgestuurd. De postbode bezorgt de bekeuring uiteindelijk keurig bij de snelheidsduivel thuis.
Infrarood
Wist je trouwens dat de term ‘geflitst worden’ eigenlijk achterhaald is? Vroeger werden automobilisten geflitst door camera’s met fotorolletjes. Om de auto goed in beeld te krijgen, werd er toen nog geflitst. De foto’s die de flitspalen nu maken zijn digitaal en deze digitale camera’s met infrarood, en dat zie je dus niet.