Waarom is een dolfijn geen vis?

Waarom is een dolfijn geen vis?
dolfijn vis

Supersnel schiet een dolfijn door het water. Als je hem zo ziet zwemmen, is het net een grote vis. Toch is een dolfijn geen vis, maar een zoogdier, net zoals jij.

Babydolfijntjes

Er is een aantal punten waaraan je kunt zien dat dolfijnen (net als alle andere walvissen) tot de zoogdieren behoren. Babydolfijnen groeien, net als mensenkinderen, in de buik van hun moeder. Na hun geboorte drinken de kleine dolfijnen ook melk. Vissen doen dat niet. Zij leggen eieren. Als de eitjes uitkomen dan zorgen de kleine vissen meteen voor zichzelf.

Lichaamstemperatuur

Een ander herkenningspunt is de lichaamstemperatuur van dolfijnen. Dolfijnen hebben net als mensen een constante lichaamstemperatuur. Bij dolfijnen is dat 37 graden. Vissen hebben geen vaste lichaamstemperatuur. Als de temperatuur van het water kouder is dan gaat de temperatuur van de vis ook omlaag. We zeggen daarom dat vissen koudbloedig zijn. Dolfijnen zijn net als mensen warmbloedig.

Ademhaling

Een derde punt gaat over ademhaling. Dolfijnen hebben net als mensen longen. Om adem te halen moet een dolfijn regelmatig boven water komen om zuurstof uit de lucht te halen. Vissen hebben geen longen maar kieuwen. Zij halen de zuurstof uit water.

Wist je dat..

de verre voorouders van dolfijnen landdieren waren? Miljoenen jaren geleden trokken de eerste dieren uit de zee het land op. Deze vissen op pootjes groeiden uit tot veel verschillende diersoorten. Later is een kleine groep landdieren terug de zee in gegaan. Hier zijn de walvissen (waaronder de dolfijnen) uit ontstaan. De voorpoten ontwikkelden zich tot vinnen, de achterpoten verdwenen. Toch kun je in het skelet van sommige walvissen nog de resten van achterpoten herkennen.

Bron: Het Dolfinarium

Rate this article

  • love 32% love
  • lol 27% lol
  • omg 14% omg
  • pff 27% pff
site-footer-logo