Hoe wordt een walvis geboren?

Dieren en planten

Walvissen zijn enorm grote dieren. Het zijn geen vissen, maar zeezoogdieren. Ze hebben net als mensen een gelijke (constante) lichaamstemperatuur en ze geven hun baby ook gewoon moedermelk. De geboorte van een walvis lijkt dan ook een beetje op de geboorte van een mensenbaby.

Verschillend

Er zijn een heleboel verschillende soorten walvissen. Het krijgen van een kalf (dat is de naam voor een walvissenbaby) gaat bij de ene soort ietsje anders dan bij de andere. Bij de Bultrug walvis gaat de bevalling zo:

Ondiepe zee

Een moeder Bultrug walvis is ongeveer elf maanden zwanger van haar kalf als ze gaat bevallen. Ze zwemt naar een rustig, ondiep stuk zee toe (bijvoorbeeld bij Hawaii) om haar kalf te baren. Over deze tocht - inclusief bevalling - doet ze veertig dagen! Dat is niet zo gek, want een rustige plek is moeilijk te vinden en een de babywalvis is vijf meter als deze geboren wordt.

Niet ademen

Een kalf kan nog niet ademen onder water als het net geboren is. Daarom komt de staart van het beestje als eerst naar buiten. Dat is heel belangrijk want als de kop als eerst naar buiten zou komen, zou het kalf dus verdrinken.

Grote wereld

Zodra het kalf geboren is, duwt de moeder walvis haar baby richting het wateroppervlak. Daar kan het kalf voor het eerst ademhalen. Dan is het kalf helemaal klaar voor de grote wereld. Hij of zij moet natuurlijk oppassen voor gevaar en nog heel veel leren. Daarom blijft het kalf een jaar lang zo dicht mogelijk bij zijn moeder. Van dat jaar drinkt het kalf vijf maanden lang zo'n tweehonderd liter moedermelk per dag. Daarna gaat het kalf de dingen eten die zijn of haar moeder ook eet: plankton en andere kleine oceaandieren, en wordt het dier langzaam net zo groot als de mama walvis!

Bron: Marjan Addink, walvisexpert Naturalis Biodiversity Center