Hoe weet een postduif waar hij naar toe moet?
Postduiven leren op verschilende manieren de weg te vinden. Na hun geboorte gaan ze eerst in de omgeving rondvliegen, ook maken ze gebruik van de infrastructuur die voor mensen zijn aangelegd.
Het is super knap dat een postduif altijd de post op de goede plaats bezorgd. Hoe komt dat eigenlijk? Willem Wever zocht het uit!
Jonge postduif
Een jonge postduif zal allereerst in de omgeving zelf gaan rondvliegen. Zo leert hij de omgeving kennen. Een jonge postduif kan verder getraind worden door hem eerst op een paar kilometer van zijn hok los te laten. Vooral als er wat oudere postduiven tegelijkertijd worden losgelaten kan de jonge postduif gewoon meevliegen, maar ook in zijn eentje kan de postduif zijn weg terug vinden.
Rondjes vliegen
Als een postduif wordt losgelaten vliegt deze een paar rondjes voor zijn oriëntatie. Als de duif niet helemaal zeker is, vliegt hij meer rondjes. Vervolgens heeft de duif de richting bepaald en vliegt de goede richting op. Daarbij vliegt hij liever over land dan over water.
Infrastructuur
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat postduiven ook gebruik maken van de infrastructuur die door mensen is aangelegd, zoals snelwegen en spoorbanen. Ook schijnt het dat een postduif een soort magnetisch gevoelig orgaan heeft (een soort ingebouwd kompas).
Post versturen
In het verleden werden postduiven daadwerkelijk gebruikt voor het versturen van post. In de Tweede Wereldoorlog werden ook postduiven ingezet: zij kregen de naam oorlogsduiven. Tegenwoordig worden vooral wedstrijden met postduiven gedaan (duivensport).