Hoe lang kan een ijsbeer onder water blijven?

Dieren en planten
ijsbeer

Ursus maritimu
De Latijnse naam voor IJsbeer is 'Ursus maritimu'. Daaruit kun je al afleiden dat ijsberen erg goede zwemmers zijn. Het betekent namelijk ‘zeebeer’! Omdat het zulke waterratten zijn, worden ijsberen regelmatig ver uit de kust aangetroffen. Ze zijn niet bang voor een eindje zwemmen!

Lees ook: Hebben pinguïns nu veren of een vacht?

Lang onder water
Een ijsbeer kan tot 72 seconden (dat is iets meer dan één minuut) onder water blijven. Echt snélle zwemmers zijn ijsberen alleen niet: per uur kunnen ze ongeveer twee tot drie kilometer afleggen. Op het land zetten ze er wat meer vaart achter en kunnen ze ongeveer twintig kilometer per dag halen. IJsberen trekken mee met de grens van het pakijs, die zomers noordelijker ligt dan 's winters.

Eten
Het favoriete maaltje van een ijsbeer is de zeehond. Die zijn alleen niet makkelijk te vangen, want ze zijn veel sneller dan ijsberen en ze kunnen veel langer hun adem inhouden. Zeehonden zijn namelijk heel zuinig met hun zuurstof. Alleen het hart, de hersenen en de meest belangrijke organen worden van zuurstof voorzien. Hun lichaamstemperatuur en stofwisseling dalen heel erg, en de hartslag vermindert zelfs tot een tiende van het normale ritme! Hierdoor kan een gewone zeehond gemakkelijk 5 tot 6 minuten onder water blijven. En als het écht nodig is kunnen ze minstens 40 minuten zonder adem te halen!

 

Weet jij ook dat...

Pinquins knieën hebben?

Haaien met uisterven bedreigd worden?