Waarom jagen mensen op haaien?

Waarom jagen mensen op haaien?

Miljoenen jaren zwemmen er al haaien in de oceanen. Toch gaat het niet goed met de haai. Veel haaiensoorten worden met uitsterven bedreigd. Dit komt door de mens.

Soep

Er wordt om verschillende redenen op haaien gejaagd. In China zijn mensen bijvoorbeeld gek op haaienvinnensoep. Aan de vinnen van een haai valt daarom veel geld te verdienen. Vaak snijden de vissers al op zee de vinnen van de haai af. De rest van de dode haai gaat weer overboord. Het vlees van de haai is namelijk niet zo gewild. Je kunt het vlees maar kort bewaren.

Pillen

Sommige mensen geloven dat pillen van gemalen haaienbotten helpen tegen allerlei kwaaltjes. Die mensen willen veel geld betalen voor zulke pillen. Ieder jaar worden er daarom haaien gedood om pillen van te maken.

Per ongeluk

Maar de meeste haaien worden per ongeluk gedood. Als een haai een schol vissen ziet spartelen in een visnet dan valt hij aan. Zo raken veel haaien verstrikt in de netten van vissers. Eenmaal aan boord wordt de haai uit het net gehaald en terug de zee in gegooid, maar meestal is de haai dan al overleden. Ook veel haaieneieren verdwijnen in visnetten.

 

Bron: WNF

Wist je dat...

Haaien ook scheten laten?
Haaien mensen alleen aanvallen als ze zich bedreigd voelen of als ze zich vergissen? Haaien lusten namelijk helemaal geen mensenvlees!

Lees meer haaienweetjes!

Rate this article

  • love 16% love
  • lol 28% lol
  • omg 33% omg
  • pff 23% pff
site-footer-logo