Waarom waggelen pinguins zo?

Dieren en planten

Pinguïns zijn natuurlijk ontzettend schattig, vooral hoe ze lekker rond waggelen. Maar waarom waggelen ze zo? Willem Wever zoekt het uit,

Pinguïns zijn gemaakt om te zwemmen

Pinguïns zijn zeevogels. Ze kunnen heel goed zwemmen. Dat komt door hun lichaamsbouw. Het lichaam van een pinguïn is gestroomlijnd. Zijn vleugels zijn omgevormd tot peddels. Onder water schiet het dier snel vooruit en is hij bijzonder wendbaar. Het lijkt wel of een pinguïn onder water vliegt. Dat is niet alleen handig om aan voldoende voedsel (krill, visjes) te komen, maar ook om te ontsnappen aan roofdieren zoals zeeleeuwen en orka’s.

Het waggelen

Op het land zien pinguïns er wat onhandig uit. Ze kunnen niet vliegen, en verplaatsen zich al waggelend over het ijs. Vergeleken met andere vogels hebben pinguïns een rechtere houding en hun poten staan wat verder naar achteren. Bovendien steunen ze op de hele voet, terwijl andere vogels op hun tenen lopen. Het is dan ook niet zo gek dat pinguïns waggelen. Probeer zelf maar eens elegant te wandelen in een gehurkte houding met flippers aan je voeten!

Lees ook: Hebben pinguïns ook knieën?

De knieën van pinguïns

Soms lees je dat pinguïns geen knieën zouden hebben, maar die hebben ze wel degelijk. De knieën zitten alleen verstopt onder het verenkleed. In Californië hebben wetenschappers het waggelen onderzocht door pinguïns op de lopende band te zetten. En wat bleek: deze manier van voortbewegen kost de pinguïns niet zoveel energie. Zo gek is dat waggelen dus niet!

Dit is ook leuk om te lezen: Is een pinguïn een vogel of een vis?