Wat is snot eigenlijk?

Wat is snot eigenlijk?
neus snot

Hatsjoe! Gezondheid! Verkouden zijn is soms vervelend. Je hebt dan vaak last van een snotneus. Wat is dat eigenlijk, een neus vol met snot? Willem Wever zocht het uit!

Wat zit er in je neus?

Met je neus ruik je, maar je neus is ook nodig voor het reinigen en verwarmen van de lucht die je inademt. In de ingang van je neus zitten neusharen. Die neusharen houden grotere, schadelijke deeltjes tegen zodat ze bij het inademen niet in je longen terechtkomen. De neus en neusholte zijn bekleed met slijmvliezen. Die slijmvliezen produceren slijm, oftewel snot, dat als een filter werkt voor alleĀ binnenkomende kleine deeltjes zoals stof, vuil, bacteriĆ«n en virussen.

Wat is het nut van snot?

Dat slijm met de opgevangen rommel wordt door trilhaartjes in je neus naar achteren gewerkt. Het komt dan in je keel terecht, daarna slik je het door en wordt het opgeruimd door je maag. Minstens een halve liter per dag slik je op die manier door! Snot is dus noodzakelijk om de rommel die je door je neus inademt weg te werken. Als je in je neus peutert, zit dat neusslijm (snot) met opgevangen stof en vuil aan je vinger. Dat is dus eigenlijk heel erg vies!

Rate this article

  • love 21% love
  • lol 25% lol
  • omg 21% omg
  • pff 32% pff
site-footer-logo