Alles wat je moet weten over het christendom

Cultuur
Biddende handen boven een bijbelboek

Het christendom is het grootste geloof ter wereld. Ook in Nederland wonen veel christenen. Zij hangen verschillende stromingen aan, hebben veel tradities en vieren christelijke feestdagen. Willem Wever vertelt je hier alles wat je over het christendom moet weten!

God

Binnen het christendom bestaan er veel verschillende stromingen. Maar wat ze wel allemaal geloven, is dat God bestaat. Christenen noemen hem ‘God’, maar er bestaan nog veel meer namen voor hem.

Bijbel

Iets wat alle christenen nog meer gemeen hebben, is dat ze de bijbel lezen. Maar wat staat daar eigenlijk allemaal in?

Tradities

Christenen hebben een heleboel tradities, zowel in de kerk als daarbuiten. Hieronder zetten we er een paar op een rijtje.

Ketters!

Iemand die afwijkt van een bepaald geloof, wordt soms een ketter genoemd. Maar wist jij dat iemand die een andere christelijke stroming volgt ook een ketter kan zijn? Willem Wever vertelt je meer over ketters!

Feestdagen

Christenen zijn ook heel druk met feestdagen. Dat zijn er namelijk een hoop! Van herdenkingen tot uitbundige feesten, de christenen hebben het allemaal!

Werken voor de kerk

Sommige gelovigen werken voor de kerk, bijvoorbeeld als bisschop. Of ze zijn zo overtuigd van hun geloof, dat ze als non hun hele leven in het teken van God zetten. Wie zijn deze mensen en wat doen ze allemaal?

Nederlandse paus

Misschien wist je het al, maar katholieke kerk heeft ooit een Nederlandse paus naar het Vaticaan gestuurd. Hij bleef daar alleen niet zo lang. Waarom niet?

Ruzie en oorlog

Het geloof zorgt niet alleen voor verbinding, maar ook voor en hoop ruzie en zelfs oorlog. Ook in Nederland hebben we oorlog gevoerd vanwege (onder andere) het geloof.

Belangrijke personen

Er bestaan een aantal hele belangrijke christelijke personen. Van heiligen en mensen uit de Bijbel, tot christelijke mensen die nu nog in de geschiedenisboeken staan.

Heilig verklaard

Wil je zelf ook nog honderden jaren na je dood herinnerd worden. Wil je dat mensen een feestdag maken die gaat over jou? Dan is het een goed idee om heilig te worden. Maar hoe word je heilig verklaard?