Waarom proosten we?

Cultuur
Willem Wever

A la votre Santé! Cheers! Na zdravi! In allerlei landen proosten mensen voor het drinken. Josephine vraagt zich af waarom.

Proost!

Bij sommige gelegenheden proosten we voor het drinken. Dat doe je niet als je met iemand aan de cola of koffie zit, maar meestal op een feestje of in een kroeg en dan met alcohol. 

Gelukswens

Vaak proosten we op iemands welzijn, of spreken we een gelukswens uit op iemand door het glas te heffen. Er zijn verschillende ideeën over waar het proosten vandaan komt.

Vergif?!

Een veelgehoord verhaal is dat ridders in de middeleeuwen na een gevecht tijdens de vredesbespreking bier dronken. Omdat ze elkaar toch niet helemaal vertrouwden, sloegen ze bij het proosten hun bierpullen heel hard tegen elkaar aan. Zo klotste je drankje in de bekers van de ander en wist je zeker dat niemand vergif in je pul durfde te doen. Maar waarschijnlijk is dit niet de echte reden hoe het proosten is ontstaan. 

Verbonden

Het heffen van hert glas gebeurde al bij de oude Grieken. Ze hiefen het glas in de lucht en proostten op elkaars gezondheid en op de goden. Waarschijnlijk stoten we het glas tegen elkaar, omdat we ons tijdens het drinken verbonden willen voelen. 

In de middeleeuwen dronken we bij bijzondere gelegenheden uit dezelfde liefdeskelk. Die kelk hebben we om hygiënische redenen vervangen door losse glazen. Maar we vinden het nog wel leuk om die voor het drinken bij elkaar te brengen. Proosten is dus eigenlijk een teken van verbroedering!