Waarom vieren we Pasen?

Cultuur
Doosje paaseieren met gezichtjes

Pasen is een christelijk feest dat elk jaar in het voorjaar wordt gevierd. Christenen vieren dan dat Jezus is opgestaan uit de dood. Doordat er steeds meer dingen aan het feest werden toegevoegd zoals de paashaas, paaseieren en paasvuren is Pasen een algemeen feest geworden. Daarom is –bijna- iedereen vrij op eerste en tweede paasdag.

Pesach

Pasen komt voort uit het joodse Pesach. Een lentefeest, maar over de precieze oorsprong is niemand het volledig eens. Onderzoekers denken dat er verschillende stukjes uit allerlei lentefeesten zijn gehaald om zo Pasen te vieren.

Welke dag?

Hoe weten we wanneer we Pasen moeten vieren? Elk jaar valt het op een andere datum. Je kan uitrekenen wanneer het Pasen is door naar de stand van de maan te kijken. Pasen wordt gevierd tijdens de eerste volle maan na het officiële begin van de lente.

Een haas eet een bloemetje

Paashaas

Waar de paashaas precies vandaan komt weten we niet. Sommige mensen zeggen dat hij voortkomt uit een feest dat voor het bestaan van Pasen werd gevierd. Christenen zouden Pasen expres op de dag van dat feest hebben gepland om het Christelijker te maken. Andere mensen denken dat hij verzonnen is om kinderen bezig te houden. Kinderen die zich netjes zouden gedragen mochten paaseieren zoeken.