Wat gebeurde er tijdens de Beeldenstorm?
De Beeldenstorm is de verzamelnaam voor de vernielingen in kerken en kloosters in Nederland in 1566. Woedende protestanten sloegen katholieke beelden, schilderijen, glas-in-loodramen en altaren stuk. Waarom waren de protestanten zo boos? Willem Wever zet de redenen op een rijtje.
Niet volgens de bijbel
De belangrijkste was dat ze vonden dat de katholieken niet volgens de bijbel leefden. Protestanten waren tegen de katholieke verering van heiligenbeelden. En ze haatten de rijkdom van hun kerken. Kerken, vonden ze, moesten heel sober ingericht zijn, en niet vol toeters en bellen.
Spaanse koning
Maar ook politiek speelde een rol. De Nederlanden (zeg maar Nederland, België en wat stukjes van Frankrijk) hoorden bij het Spaanse koninkrijk. De Spaanse koning was hier niet zo geliefd en bovendien erg katholiek. Bij dit alles kwam nog dat de oogst het jaar daarvoor mislukt was. En mensen met een lege maag, zijn sneller boos.
Van storm naar oorlog
De Beeldenstorm begon op 10 augustus 1566 in Vlaanderen en eindige een paar maanden later in Holland. De Spaanse koning, Philips II, was woedend en stuurde een groot leger. Een slecht idee, want daarmee begon de Tachtigjarige Oorlog en de Nederlandse strijd voor onafhankelijkheid. En die hebben we mooi gewonnen!
Meer weten over de Beeldenstorm?
Meer info over de Beeldenstorm
Speel Beeldenstorm Ganzenbord
Speel de Beeldenstorm quiz (best moeilijk!)