Alles wat je moet weten over het jodendom

Cultuur
Een joodse man richt zich tot de klaagmuur

Misschien ken je wel iemand die joods is, of ben je het zelf. Of heb je gelezen over de joden die vervolgd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joden hebben het lang niet altijd gemakkelijk gehad in de geschiedenis. Willem Wever zet op een rijtje wat je allemaal moet weten over deze religie!

Symbool

Je hebt vast wel eens het symbool van de joden gezien: de davidster. Waar staat dit symbool voor en waar komt het vandaan?

Jaartelling

Joden hebben een andere jaartelling dan christenen en moslims. In welk jaar leven zij en waar komt hun jaartelling vandaan?

Heilig boek

De Bijbel bestaat uit twee delen: het nieuwe en het oude testament. Maar joden geloven maar in één van deze testamenten. Willem Wever legt het verschil uit tussen het heilige boek van het christendom en het jodendom.

Koosjer

Misschien weet je wel dat joden niet alles mogen eten van het geloof. Eten dat ze wel mogen eten, heet koosjer. Maar wat is koosjer, en wat niet?

Besnijdenis

Een deel van de joodse religie is voor sommige mannen dat ze zich laten besnijden. Waar komt deze traditie vandaan en waarom doen deze mannen dit?

Op bedevaart

Niet alleen christenen, ook joden gaan op bedevaart. Ze bezoeken heilige plekken uit teken van het geloof. Maar waar gaan ze dan naartoe en hoe ziet zo’n bedevaart eruit?

Joodse muts

Is het je wel eens opgevallen dat joden een soort mutsje op hun hoofd dragen? Dat heeft te maken met hun geloof. Willem Wever legt uit hoe dit heet en waarom joden dit hoedje dragen.

Klaagmuur

In Jeruzalem staat de Klaagmuur, een bekende heilige plek voor joden. Aan een bezoek aan de Klaagmuur zijn veel regels verbonden. Willem Wever-presentator Jochem bezoekt de Klaagmuur om te kijken hoe de joden hier bidden en wensen.

Kibboets

Heb je wel eens gehoord van een kibboets? Dit is een joodse leefgemeenschap. Hoe ziet het leven er daar uit en waarom bestaan deze aparte gemeenschappen?

Joden in de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de joden het niet makkelijk. Zij werden naar concentratiekampen gestuurd. Veel joden overleefden dit niet. Wij zetten een aantal artikelen over deze periode op een rijtje.